Hopp

Skihopping er en vinteridrett som hører inn under de nordiske grenene. Hopperne starter på toppen av et ovarenn, og kjører ned til hoppkanten. Der skal de ta sats, og sveve nedover unnarennet. Det gjelder å lande lengst mulig ned i bakken, og holde seg på beina. Både lengde og stil teller med. Vindforholdene i bakken kan gi trekk eller tilleggspoeng. Vindpoengene ble innført for å kompensere for ulike vindforhold.

Skihopp – en viktig sport i Norge

Det hoppes både individuelle konkurranser og lagkonkurranser. I de senere årene har det også blitt arrangert hopprenn om sommeren. Skihoppingen oppsto i Norge, i Morgedalen, og den første hoppkonkurransen ble arrangert i Trysil i 1862. Siden den gang har sporten utviklet seg mye. Bakkene har blitt større, og ulike stilarter har kommet og gått. Norge har mange gode utøvere innen hopprenn, blant annet Rune Velta, Anders Jacobsen og Anders Fannemel.

Skihopp – før og nå

Skihopping var tidligere en mannsdominert sport, og det var ikke før på 1990-tallet at kvinner fikk egne, internasjonale konkurranser. Det ble arrangert et uoffisielt junior-VM for kvinner i 1998, og i 1999 var det også en sammenlagtturnering. Sesongen 2004/05 fikk kvinnene egne renn i kontinentalcupen, og i 2009 ble det første VM for kvinner arrangert. Likevel fikk ikke de kvinnelige hopperne delta i OL i 2010. De måtte vente til 2014.

Det første verdenscuprennet for kvinner ble arrangert på Lillehammer i 2011. Nå arrangeres det også en mixed-konkurranse i VM, med to menn og to kvinner på lagene. Denne konkurransen kom på VM-programmet i 2013.